Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KISASSZONY - HAVA

 

AUGUSZTUS 1. VASAS SZENT PÉTER NAPJA

Péter apostol börtönből való csodás szabadulása (lehullott kezéről a bilincs és kiment a börtönből). Vetőnap a kerekrépára, de dologtiltó nap a szőlőben.
 

AUGUSZTUS 5. HAVI BOLDOGASSZONY NAPJA

Mint minden Mária ünnep, asszonyi dologtiltó nap.
Az eredet-legenda szerint egy gyermektelen gazdag házaspár templomot akart építtetni. Mária megjelent álmukban egy nyári éjszakán és azt mondta nekik: oda építsék a templomot, ahol másnap hó esik. Így is történt. Ez a legenda hordozza magában a havat, illetőleg nyáron a havi boldogasszonyt.
 

AUGUSZTUS 6. URUNK SZINE VÁLTOZÁSA

Jézus táborhegyi színváltozásának ünnepe.
A nép életében a szőlőhegyek, a hegyközségek ünnepe, mert ebben az időben kezd színében elváltozni a szőlő.
 

AUGUSZTUS 10. LŐRINC NAPJA

II. Sinus pápa diakónusa, az egyház könyveinek az őrzője volt.
A pápa halála után rajta követelték az egyház kincseit és miután nem tudta előadni, elevenen megégették. Ezért lett tűzzel dolgozók, égési sebektől szenvedők és a könyvtárosok védőszentje.
A nép úgy tartja, hogy eddig volt élvezhető a dinnye, mert ha Lőrinc belepisil, már nem ér semmit. Ugyanakkor a Lőrinc napi eső bő bortermést ígér.
Az ősz kezdő és egyben rámutató napja.
 

AUGUSZTUS 15. NAGYBOLDOGASSZONY NAPJA

Mária mennybemenetelének ünnepe.
Ha derült az idő, jó és bő gyümölcstermést jósol. Ettől a naptól kezdve - szeptember 8.-ig (ez a Két asszony köze) szedik a gyógyító füveket, és teszik el az ültetni való tojást.
 

AUGUSZTUS 20. ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE

István ott állt két világ határán. A pogány istenkirályság és az Ószövetségtől ihletett, Isten kedvező kegyelméből való uralkodói méltóság az ő mitikussá vált alakjában ötvöződik össze. Pogány nemzetségének totemisztikus eredethagyománya, választottsága az Árpád-ház szentségi tekintélyében él tovább . . .
Az archaikus pogány világot idézi az öregedő király életének ismert mozzanata: éjszakának évadján meg akarják gyilkolni. Ez a szándék még nyilvánvalóan a királygyilkosság pogány kultuszából érthető meg: az utód örökölni akarja az ő bölcsességét, mágikus-szentségi erejét, tapasztalatait. István nem csak keresztény irgalmasságból bocsátott meg a gyilkosnak, hanem azért is, mert ismerte az ősi áldozati hagyományt. Krónikáinkból tudjuk, hogy honszerző őseink az új haza határán Álmost feláldozták. Ezt a pogány fejedelmi karizmát nem csak Árpád, hanem hitük szerint minden ivadéka örökölte...
István uralkodásának ember fölötti próbái voltak: a pogánysághoz húzó törzsek megfékezése, országa függetlenségének védelme, és mindezt betetézte fia elvesztése.
A pogány magyarság keresztény hitre való áttérítése már Géza idejében megkezdődött. István térítését nyilván siettette a hit, hogy Jézus eljön az ezredfordulón és ítélkezik. Úgy vélte nemzete ne jusson a pogányság kárhozatára.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria
Statisztika

Online: 3
Összes: 181282
Hónap: 1281
Nap: 63